Workflow(İş Akışı) Nedir?


İş akışı, belirli bir sonucu elde etmek için tamamlanan bağlı aktivitelerin veya görevlerin sırası olarak tanımlanabilir. Yapılandırılmış iş akışı, belirli bağımlılıkları veya gereksinimleri karşılamak için sıralı veya paralel olabilecek benzersiz bir yolu izler. Genellikle yol, istenen her iş sonucu için benzersiz, tanımlı varyasyonlara sahip olacaktır. 

Üç tür iş akışı vardır: 

Tamamen manüel: Örneğin, manüel bir iş akışı, bir belge ile kağıt tabanlı ve manüel olarak yazılan notlar ve imzalar olabilir, fiziksel olarak ofiste veya üretim atölyesinde aktarılabilir.

Yarı otomatik: Kısmen otomatikleştirilmiş bir iş akışında sürecin parçaları otomatikleştirilir. Dosyalar eklenmiş şekilde, e-posta gövdesine yorumlar ve eklenen dosyalarda yapılan değişiklikler içeren bir e-posta zinciri düşünün, geçerli görevin işleyeni için ne zaman uygunsa iletilir.

Tamamen dijitalleştirilmiş veya otomatikleştirilmiş: Otomatik iş akışları, tanımlı iş kurallarını izleyerek yapılandırılmış ve tanımlanmış bir şekilde özel bir iş uygulamasında çalıştırılır.


İş Akışı Yönetimi ve İş Süreci Yönetimi Farkları


İş akışı, adımların ve görevlerin daha spesifik, bağımsız bir dizesidir. Buna karşılık iş süreçleri; bazı görevlerin otomatikleştirilebileceği, diğer aktivitelerin de olmayabileceği görevler, iş akışları, aktiviteler ve yönergeler koleksiyonu için daha geniş bir terimdir. 

Örneğin, bir veya daha fazla tanımlanmış varyantla satınalma için basit bir onay iş akışı düşünün. Bir iş kuralı, satınalma değerinin belirli bir tutarı aşması durumunda ikinci bir departmandan satınalma siparişinin onaylanmasını gerektirebilir. Bu iş akışı, organizasyon içinde mal ve hizmet satın almaya yönelik daha büyük bir iş sürecinin parçasıdır ve satıcı seçimi, tedarik vb. yönergeleri içerir. 

Aşağıda bazı yaygın iş akışı örnekleri verilmiştir: 

  • Satınalma siparişini onaylama  
  • Tatil talebi yetkilendirme 
  • Fatura ödemesi işleme 
  • Çalışan işe alma 
  • Yedek parça talep etme 
  • Müşteriye fatura gönderme 


İş Akışı Yönetimi Yazılımı Neden Bu Kadar Önemli?


İş akışı yönetimi, ayrık süreçleri dijitalleştirme ve sonuçları yönetme sürecidir. İş akışı yönetimi yazılımı, bu iş akışlarını oluşturmanıza, çalıştırmanıza ve yönetmenize olanak sağlar. Özel yazılım çözümlerinden beklenen temel avantajlardan ve sonuçlardan bazıları aşağıda verilmiştir: 

Daha fazla verimlilik: İşleri ilgili herkes için kolaylaştırırken daha hızlı ve daha iyi sonuçlar elde etmek için otomasyon oranınızı artırın. Örneğin, tamamen dijitalleştirilmiş bir iş akışıyla, ofiste, evde veya hareket halindeyken iş paydaşları net bir şekilde tanımlanmış dijital görevlere kolayca erişebilir, bunları inceleyebilir ve işleyebilir. 

Gelişmiş çeviklik: Değişen operasyonel ihtiyaçları karşılamak için standart iş akışlarını uyarlayın, yeni iş modellerini desteklemek için süreç inovasyonları oluşturun ve daha fazla dayanıklılık ve çeviklik için bozuk süreçleri düzeltin. 

Daha güçlü uyumluluk: Net sorumluluklar ve veri tabanlı denetim izleri ile süreç sonuçlarını izleyebilir, yönetebilir ve politikalara ve düzenlemelere uyumluluğu daha iyi sağlayabilirsiniz. 


VityCode olarak bir çok müşterimizde aktif ve yoğun olarak kullanılan SAP Workflow çözümümüz ile iş akış süreçlerinizi dinamik ve rahat bir şekilde yönetebilirsiniz. SAP MyInbox entegrasyonu aracılığı ile de Fiori üzerinden mobil olarak onay vermeniz ve mümkündür. Fiziki olarak kağıt üzerinden takip ettiğiniz süreçleri dijital ortama taşımak için de oldukça uygun olan çözümümüz için daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.